Selecteer een pagina

Terugblik kick-off EBNN 2.0

Geschreven door Rik van der Es

nov 3, 2022

In het Stadslab op het Suikerterrein in Groningen vond maandag 3 oktober 2022 de kick-off bijeenkomst plaats van de vernieuwde EBNN. Een uitgelezen kans voor de (nieuwe) boardleden – afkomstig uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid – om elkaar informeel te ontmoeten en met elkaar uit te wisselen wat we met elkaar van EBNN verwachten. Een mooie opkomst van ongeveer 50 deelnemers werden begroet door de kersverse voorzitter Meiltje de Groot en aanjager Sabine Koebrugge. Van iedere groep was een redelijk gelijk aantal vertegenwoordigers aanwezig.

Na een woord van welkom, stelde het tijdelijke Dagelijks Bestuur zich voor. Zij hebben zich vanaf januari ingezet om EBNN in een nieuwe vorm te steken.

Hans-Paul van der Snee en John Vernooij namen de aanwezigen mee in een inspirerend verhaal hoe Innovatiepact Fryslân (IPF) is ontstaan en is gegroeid. Hun kracht zit in het bouwen van coalities. Niet hiërarchisch, maar op basis van gelijkwaardigheid.

Het verhaal van gastspreker Peter Paul Gerbrands (Act to Be) sloot mooi aan bij het verhaal van Hans-Paul en John. Peter Paul gaf een interessant college over verandering en hoe we anders kunnen kijken om oplossingen te vinden. Soms ga je met elkaar aan de slag, maar weet je vooraf nog niet de oplossing. Hoe geef je elkaar optimaal de ruimte om in een complexe situatie tot een oplossing te komen? Juist door hiërarchie los te laten en bewust te zijn van uniekheid en diversiteit.  

Tot slot hebben de aanwezigen via een korte enquête aangegeven wat ze van de vernieuwde EBNN verwachten. De resultaten hebben we onder leiding van voorzitter Meiltje de Groot met elkaar besproken. Bovendien worden de uitkomsten van de enquête en de wensen van de aanwezigen meegenomen in het verdere vervolg. Dit betekent dat de focus van EBNN vooral zal liggen op het verbinden van diverse partijen en initiatieven en van daaruit economische ontwikkeling en innovaties zal aanjagen. Inhoudelijk zal de focus liggen op de energietransitie, circulaire economie, digitalisering en van zorg naar positieve gezondheid (RIS3). Vanuit de boardleden is er immers naast verbinden ook behoefte aan regie op activiteiten in Noord-Nederland. EBNN zal ook aandacht hebben voor de lobby vanuit het Noorden. Er is immers behoefte aan concrete, eenduidige boodschappen vanuit Noord-Nederland richting Den Haag en Brussel en bevordering van samenwerking tussen de verschillende lobbyisten in het Noorden.

De avond werd onder genot van een drankje en een hapje afgesloten. Wij kijken uit naar de volgende activiteit van de board, de innovatiemarkt op maandagmiddag 13 februari.


Ook leuk om te lezen:

Nieuwe subsidieregeling voor samenwerkende partijen op het gebied van de RIS3 transities.

Nieuwe subsidieregeling voor samenwerkende partijen op het gebied van de RIS3 transities.

Deze nieuwe subsidie is in het bijzonder, maar niet uitsluitend, bedoeld voor samenwerkende partijen (consortia) die al samenwerken aan nieuwe verdienmodellen, nieuw onderscheidend vermogen en hiervoor al eerder ondersteuning vanuit het EFRO-Programma hebben ontvangen (vanuit de Open Innovatie Call of REACT EU Benutten Kansen RIS3 Transities).  Je kunt subsidie krijgen voor een vervolgtraject van eerdere projecten/ideeën voor het samenwerken...

Innovatiemiddag Airport Eelde – bezoek minister Economische Zaken en Klimaat

Innovatiemiddag Airport Eelde – bezoek minister Economische Zaken en Klimaat

Isolatiemateriaal van lisdodde, bureaustoelen van operatie-afval, een drone op waterstof: tijdens de innovatiemiddag op 9 oktober op Airport Eelde tonen de noordelijke provincies hun meest veelbelovende innovaties aan demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens. ‘Waanzinnig wat hier allemaal gebeurt, wat een rijkdom’, zegt Adriaansens over alle noordelijke innovaties. De aanwezige provincies, gemeenten, ondernemers,...

Dana Coerts is nieuwe aanjager EBNN

Dana Coerts is nieuwe aanjager EBNN

Vanaf 1 augustus aanstaande start Dana Coerts als “Aanjager” bij EBNN. Dana is de opvolger van Sabine Koebrugge die per 1 juni is gestopt bij EBNN vanwege een andere baan elders in het land. We zijn erg blij met de benoeming van Dana. Ze heeft de afgelopen 4,5 jaar voor SNN gewerkt, hiervoor was Dana adviseur voor de provincie Fryslân en werkte ze voor het UWV in Den Haag. Dana heeft in Groningen rechten gestudeerd. Ze woont in Buitenpost en...