Selecteer een pagina

Terugblik kick-off EBNN 2.0

Geschreven door Sabine Koebrugge

nov 3, 2022

In het Stadslab op het Suikerterrein in Groningen vond maandag 3 oktober 2022 de kick-off bijeenkomst plaats van de vernieuwde EBNN. Een uitgelezen kans voor de (nieuwe) boardleden – afkomstig uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid – om elkaar informeel te ontmoeten en met elkaar uit te wisselen wat we met elkaar van EBNN verwachten. Een mooie opkomst van ongeveer 50 deelnemers werden begroet door de kersverse voorzitter Meiltje de Groot en aanjager Sabine Koebrugge. Van iedere groep was een redelijk gelijk aantal vertegenwoordigers aanwezig.

Na een woord van welkom, stelde het tijdelijke Dagelijks Bestuur zich voor. Zij hebben zich vanaf januari ingezet om EBNN in een nieuwe vorm te steken.

Hans-Paul van der Snee en John Vernooij namen de aanwezigen mee in een inspirerend verhaal hoe Innovatiepact Fryslân (IPF) is ontstaan en is gegroeid. Hun kracht zit in het bouwen van coalities. Niet hiërarchisch, maar op basis van gelijkwaardigheid.

Het verhaal van gastspreker Peter Paul Gerbrands (Act to Be) sloot mooi aan bij het verhaal van Hans-Paul en John. Peter Paul gaf een interessant college over verandering en hoe we anders kunnen kijken om oplossingen te vinden. Soms ga je met elkaar aan de slag, maar weet je vooraf nog niet de oplossing. Hoe geef je elkaar optimaal de ruimte om in een complexe situatie tot een oplossing te komen? Juist door hiërarchie los te laten en bewust te zijn van uniekheid en diversiteit.  

Tot slot hebben de aanwezigen via een korte enquête aangegeven wat ze van de vernieuwde EBNN verwachten. De resultaten hebben we onder leiding van voorzitter Meiltje de Groot met elkaar besproken. Bovendien worden de uitkomsten van de enquête en de wensen van de aanwezigen meegenomen in het verdere vervolg. Dit betekent dat de focus van EBNN vooral zal liggen op het verbinden van diverse partijen en initiatieven en van daaruit economische ontwikkeling en innovaties zal aanjagen. Inhoudelijk zal de focus liggen op de energietransitie, circulaire economie, digitalisering en van zorg naar positieve gezondheid (RIS3). Vanuit de boardleden is er immers naast verbinden ook behoefte aan regie op activiteiten in Noord-Nederland. EBNN zal ook aandacht hebben voor de lobby vanuit het Noorden. Er is immers behoefte aan concrete, eenduidige boodschappen vanuit Noord-Nederland richting Den Haag en Brussel en bevordering van samenwerking tussen de verschillende lobbyisten in het Noorden.

De avond werd onder genot van een drankje en een hapje afgesloten. Wij kijken uit naar de volgende activiteit van de board, de innovatiemarkt op maandagmiddag 13 februari.


Ook leuk om te lezen:

Hi!Noord: van zorg naar positieve gezondheid

Hi!Noord: van zorg naar positieve gezondheid

Op maandag 28 november jl. vond in Leeuwarden het Noord-Nederlandse Gezondheidsfestival plaats. Het festival was een initiatief vanuit het programma Health Impact Noord (Hi!Noord) dat aangejaagd wordt door het UMCG, de Aletta Jacobs School of Public Health, het Center of Expertise Healthy Ageing van de Hanzehogeschool en het Healthy Ageing Netwerk Noord Nederland (HANNN): allen partijen die het afgelopen decennium een belangrijke rol hebben...

Noordelijke samenwerking Digitale Economie

Noordelijke samenwerking Digitale Economie

Noord-Nederland heeft een sterk ontwikkelde IT-sector en dynamisch digitaal-ecosysteem. Afgelopen jaren zijn vele initiatieven ontstaan en is een brede samenwerking gegroeid. Ontstaan vanuit de EBNN, is Noorden Digitaal een netwerk van ondernemers, onderwijs, onderzoek en overheid die samenwerkt om digitalisering in Noord-Nederland een stap verder te brengen, gericht op versterking van de digitale economie en digitale samenleving. Dit doen we...

Nieuwe voorzitter Economic Board Noord-Nederland 

Nieuwe voorzitter Economic Board Noord-Nederland 

Economic Board Noord-Nederland (EBNN) heeft een nieuwe voorzitter; Meiltje de Groot. Dat maakte voorzitter VNO-NCW Noord en waarnemend voorzitter EBNN Sieger Dijkstra op 12 juli 2022 bekend. Binnen deze nevenfunctie van de directeur van Groningen Airport Eelde gaat De Groot aan de slag om in samenwerking met de overheden, onderwijsinstellingen en ondernemers de ontwikkelingen in het Noorden kracht bij te zetten. “We gaan er samen voor zorgen...