Selecteer een pagina

Noordelijke samenwerking Digitale Economie

Noord-Nederland heeft een sterk ontwikkelde IT-sector en dynamisch digitaal-ecosysteem. Afgelopen jaren zijn vele initiatieven ontstaan en is een brede samenwerking gegroeid. Ontstaan vanuit de EBNN, is Noorden Digitaal een netwerk van ondernemers, onderwijs, onderzoek en overheid die samenwerkt om digitalisering in Noord-Nederland een stap verder te brengen, gericht op versterking van de digitale economie en digitale samenleving. Dit doen we door te verbinden, laten stralen, betrekken en adviseren. Daarin onderscheidt Noord-Nederland zich ten opzichte van andere regio’s op het gebied van digitalisering.

Deze brede samenwerking leidde tot de lobby (2019) en organisatie (2020) van het congres Nederland Digitaal waarin het Rijk jaarlijks de Nationale Digitaliseringsstrategie evalueert en actualiseert. Dit congres vond uiteindelijk vanwege de pandemie in 2021 online plaats, mét actieve inbreng vanuit het Noorden. Het gaf het Noorden en onze bedrijven en kennisinstellingen een prachtig podium en versterkte de onderlinge samenwerking.

Onderzoeken

Afgelopen jaar is in opdracht van regionale overheden (provincies en gemeenten) onder andere een onderzoek uitgevoerd naar het digitale ecosysteem (RuG/E&E-advies). De management samenvatting kunt u hier lezen en het rapport zelf hier. Daarnaast was Noord-Nederland pilot voor het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor een Regioscan Digitalisering om de verscheidenheid aan initiatieven gericht op de versnelling van digitalisering van mkb inzichtelijk te maken en te verbinden (Dialogic). Deze methodiek wordt nu landelijk verder uitgerold.

De bevindingen zijn dit jaar gedeeld in 4 sessies met stakeholders (‘Dream big-start small’; vraag-aanbod-kennis; roadmaps en instrumentarium; MKB-dienstverlening). De opgehaalde input wordt op dit moment uitgewerkt als bouwstenen voor het opstellen van een versnellingsprogramma voor digitalisering in Noord-Nederland in de komende 10 jaar.

Contouren

In het noorden groeit sterk de behoefte voor meer noordelijke samenwerking en onderlinge afstemming om te komen tot een gemeenschappelijke ambitie en agenda digitalisering Noord-Nederland. Basis is de Research- en Innovatiestrategie voor Slimme Specialisatie (RIS 3) voor Noord-Nederland en de rol die digitalisering kan spelen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en het versnellen van transities in onder andere de energie, zorg en voedsel.

 

Stand van zaken

Het idee is een aantal roadmaps op te stellen, enerzijds op technologieën (onderzoek & innovatie), anderzijds op branches/sectoren, brede MKB, Human Capital en digitale vaardigheden.

Dit moet Q1 2023 leiden tot een gezamenlijke ambitie, doelstelling en een aantal programmalijnen wat als basis kan dienen voor versterking van het digitale ecosysteem en financieringsaanvragen bijvoorbeeld bij het Europese fonds.

Zie voor meer informatie over Noorden Digitaal www.noordendigitaal.nl

Ferdi Hendriks, lid van de stuurgroep Noorden Digitaal en accountmanager zakelijke dienstverlening bij Economische Zaken gemeente Groningen

Ook leuk om te lezen:

Nieuwe subsidieregeling voor samenwerkende partijen op het gebied van de RIS3 transities.

Nieuwe subsidieregeling voor samenwerkende partijen op het gebied van de RIS3 transities.

Deze nieuwe subsidie is in het bijzonder, maar niet uitsluitend, bedoeld voor samenwerkende partijen (consortia) die al samenwerken aan nieuwe verdienmodellen, nieuw onderscheidend vermogen en hiervoor al eerder ondersteuning vanuit het EFRO-Programma hebben ontvangen (vanuit de Open Innovatie Call of REACT EU Benutten Kansen RIS3 Transities).  Je kunt subsidie krijgen voor een vervolgtraject van eerdere projecten/ideeën voor het samenwerken...

Innovatiemiddag Airport Eelde – bezoek minister Economische Zaken en Klimaat

Innovatiemiddag Airport Eelde – bezoek minister Economische Zaken en Klimaat

Isolatiemateriaal van lisdodde, bureaustoelen van operatie-afval, een drone op waterstof: tijdens de innovatiemiddag op 9 oktober op Airport Eelde tonen de noordelijke provincies hun meest veelbelovende innovaties aan demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens. ‘Waanzinnig wat hier allemaal gebeurt, wat een rijkdom’, zegt Adriaansens over alle noordelijke innovaties. De aanwezige provincies, gemeenten, ondernemers,...

Dana Coerts is nieuwe aanjager EBNN

Dana Coerts is nieuwe aanjager EBNN

Vanaf 1 augustus aanstaande start Dana Coerts als “Aanjager” bij EBNN. Dana is de opvolger van Sabine Koebrugge die per 1 juni is gestopt bij EBNN vanwege een andere baan elders in het land. We zijn erg blij met de benoeming van Dana. Ze heeft de afgelopen 4,5 jaar voor SNN gewerkt, hiervoor was Dana adviseur voor de provincie Fryslân en werkte ze voor het UWV in Den Haag. Dana heeft in Groningen rechten gestudeerd. Ze woont in Buitenpost en...