Op maandag 13 februari kwam de board van EBNN weer bij elkaar bij de Health Hub in Roden. De middag startte met een woord van welkom van Meiltje de Groot en de oproep om samen te werken en nieuwsgierig te zijn naar de ideeën van anderen. En ook om ons zelf af en toe op de borst te durven kloppen in Noord-Nederland en te laten zien waar we mee bezig zijn, zonder dat het al helemaal “af is”.
Verder riep Meiltje de boardleden op om zich aan te melden voor Expeditie EBNN op vrijdag 12 en zaterdag 13 mei aanstaande op Terschelling. In het najaar organiseren we een innovatiemarkt waarbij de minister van EZK wordt uitgenodigd.
Daarna vertelde Peter Boonstra ons over de Health Hub en hebben Carlo Ezinga (Rabobank) en Ton Rademakers (HTRIC) ons meegenomen in de uitdagingen bij innoveren in de zorg. Het probleem is dat veel innovaties in de zorgsector vastlopen. Als oplossingsrichting wordt gedacht aan een warenhuis voor gezondheidsinnovatie met behulp van een noordelijk innovatieplein.
Vervolgens heeft René Schutte (Hynorth) ons namens onze werkgroep energietransitie meegenomen in de plannen voor de waterstofeconomie in Noord-Nederland. Vanuit het bedrijfsleven, New Energy Coalition en EBNN is hard gewerkt om een plan te maken voor de waterstofeconomie in 2050 en de tussentijds benodigde stappen. Dit plan wordt binnenkort gepresenteerd, maar de boardleden van EBNN kregen alvast de kans om mee te denken. Waterstof is immers een belangrijke puzzelstuk in de energietransitie.
Voordat de netwerkborrel begon hebben Alfred van der Klis, Hugo Goedhart en Michael Stolk van Society College een pitch gehouden over de mogelijkheden van societycollege.nl. Het is hun missie om een netwerk van burgerreservisten op te bouwen en de ontwikkeling van individuen en organisaties te faciliteren, om daarmee de samenleving te versterken. Mede met hulp van EBNN is Society College nu ook actief in Noord-Nederland.
Opmerkingen van de aanwezigen tijdens de discussies:
- Meer de verbinding zoeken met elkaar over de verschillende transities en opgaven heen (EBNN focust zich op de energietransitie, transitie van lineair naar circulair, digitalisering en de transitie van zorg naar positieve gezondheid);
- Ervaringen met elkaar delen binnen de transities; leerpunten uit de ene transitie kunnen relevant zijn voor een andere transitie;
- Zorg voor de connectie binnen Noord-Nederland en daarbuiten; wat kunnen we hier en wat ergens anders?
- En hoe kunnen we dat verbinden? We mogen vaker vragen wat een ander nodig heeft, zodat we daar op in kunnen spelen;
- Zoom het plaatje van Noord-Nederland uit en maak er Nederland en een deel van Europa, bijvoorbeeld de Noordzeelanden, van. We maken immers in een veel groter gebied impact;
- Denk aan inwonersinitiatieven en hoe je inwoners betrekt bij plannen;
- Straal uit wat we hier allemaal doen;
- Gun elkaar ook iets.
We kijken terug op een geslaagde middag en danken de aanwezigen voor hun inbreng!